CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, 31 March 2011

Aduh!

aduh! sakitnye...huhuhu
pale terantok kat kusi...(minx simpati)
boley bengkak pale law cmnie...
silap ribulan lost memory plak....
abiz semua kenangan hampir 20 thn nie hilang..
hehe.. melalut da budaq nie..
ich3...pe nk jadi nie...manyak ngat mam kerepek
sebab tuh acek mrepek..

ha! td pale terantok kusi..
nie tangan plak....huhu
budaq nie mmg x reti dok diam la...
Wahai NURFARAH EMELLIA...
cube la dok diam-diam...nie x...
gerak sane la..gerak sini la..
jup lagi terantok ape da??



HARAM

Seperti saya dan anda tahu,  tarian poco-poco yang popular sebagai 
aktiviti riadah dalam kalangan suri rumah dan penjawat awam ketika menghadiri kursus dan majlis keraian.
 Di Perak,  telah diputuskan sebagai haram oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak baru-baru ini. 
45Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berkata, tarian tersebut diharamkan kerana ia mempunyai unsur kepercayaan agama lain iaitu Kristian selain pemujaan roh. Katanya, keputusan sebulat suara itu dicapai
 pada Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak kali ke-186 yang bersidang dari 24 hingga 26 Januari lalu. “Kajian mendapati tarian yang sering diamalkan di Jamaica itu bercirikan agama Kristian. 
Oleh itu haram bagi orang Islam mengamalkannya,” katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Ha! lepas ini, kita tak payah wat tarian poco-poco tapi kita wat tarian pocong-pocong..
hehe oke gak tuh...Macam-macam la.. x lama lagi Selangor pulak bakal menharamkan Tarian Poco-Poco..
Jom same-same tengok video nie :
Satu Malaysia Peformance Poco Poco Remix Dance at Selangor Ria 2009


Wednesday, 30 March 2011

Miss D.E.F.F.F

Huhuhu 
rindunya kat Miss D.E.F.F.F
ha! sebelum tuh 
Let me introduce who Miss D.E.F.F.F..
  D = Diyana
  E = Eyka
  F = Fara (It's Me)
  F = Faieza
  F = Fidah
so inilah hasilnya dari gabungan nama kami ber-5
D.E.F.F.F
Dorang la Chenta Hatie saya..
Ia akan kekal sampai bila-bila
dan tiada sape pon yang boleh ubah!! 
ade faham?? (faham Cikgu!)
bagoss kalau faham..hihi
Da da stop! melalut je..
kalau nak tahu..(kalau xnk x pe)
Kitorang da kawan sejak dari tadika aw..
juz diyana time sek men & eyka time sek ren..
skunk nie kitorang da jarang jumpe..
al maklumla masing-masing bz ngan study..
tapi xpe la untuk our future gak..
rindu time kite at sekolah..
kenangan yang kita ukir bersama-sama..huhu
gelak-gelak (itu mmg da jadi adat kite)
ha! bile la honey2 saya nie nak tawen...
x sabar nak mam nasi minyak..
mesti meriah arn..jgn nti at atas pelamin pon kite gelak sudah!
xpnh dibuat owg la...(kaw tgk muke aq, aq tgk muke kaw)
haha mcm2 la..cakap sai tawen nie...
tibe-tibe teringat plak pasal kita dulu...
bukannye pk sai study..pk sai nk bape owg baby..
siap list arn name baby boy & girl..
x boley bla!! mmg gile sengal!!
Kat sek dulu arn..arn.., cikgu-cikgu slaloo confius antara
faieza, fidah & fara..haha (saya la tuh)
myb sebab name kitowang nie bermula ngan "F" kowt..
bukan itu je..barang kitorang pon lebey kureng same..
dari begnya, pencil box dll..
ha! lagi satu...
 cikgu-cikgu slaloo panggil kitowang nie
εїз Twins εїз
haha cikgu..cikgu..
sebenarnya banyak lagi yang nak d'story nie..
 raya tahun depan pon belum tentu abiz..
huhuhu
xpe la..nti ite story mory lagi ea..
pape pon saya doakan my honey'z
success dlm apa jua yang dorang buat..

juz for You all :-

I got your back you got mine,
I'll help you out anytime,
To see you hurt to see you cry,
makes me want to weep and die.
And if you agree never fight,
It would not matter who's wrong or right.
If a broken heart needs a mend,
I'll be there, right to the end.
If your Cheeks are wet from drops of tears,
Don't worry, let go of your fears.
Hand in hand love is sent,
We'll be friends 
Till The End!!

bbb: 

Tuesday, 29 March 2011

Awak...

Tadi saya terdengar lagu 
memori tercipta by Shila OIAM 
huhuhu 
tibe-tibe saya teringat kat awak la..
teringat saya keluar dengan awak..
saya happy dapat kenal ngan awak..
saya suka dapat kawan ngan awak..
saya suka borak-borak ngan awak..
saya suka tengok muka awak..
muka awak yang blurr & akan buat saya gelak..
happy jew arn, thanx awak!
tapi awak..
saya x nak awak berharap dan terus tunggu saya..
saya xnak awak kecewa sebab saya..
saya xnak awak sedey sebab saya..
saya xnak semua yang buruk berlaku kat awak..
saya akan sentiasa doakan awak dapat yang lebih baik..
awak berhak mendapatkannya..
saya hargai semua yang awat wat untuk saya..
awak! thanx again..

 Lirik lagu ini khas untuk awak :

Bergetar jiwa dipersada bercahaya
Pertemuan harapan pertama kalinya
Bergetar jiwa menghadapi mimpi-mimpi
Sukar dipercaya pintunya terbuka
Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa
Mengalun suara sesuri bisikan hati
Seiringan mencari haluan berseni
Bergetar jiwa menghadapi mimpi-mimpi
Tiada pun terduga pintunya terbuka
Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin di sini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada ku lupa
Yang terpahit jua termanis
Semuanya bagiku terindah
Kuingati buat selama-lamanya
Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin di sini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa
Mungkin di sini kita kan terpisah
Kenangan bersama
Mungkin disini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada kulupa


bbb : miss that moment 

Monday, 28 March 2011

K.E.T.A.G.I.H dot dot dot

Entri hari ini tentang saya KETAGIH..
ha!!!! ketagihhhhh
No, no, no bukan ketagih rokok, ketagih arak dan bukan juga ketagih dadah...
HARAM!!  x moe2..hihi 
sebenarnya sekarang ini saya ketagih dengan Air Laici Drinho (nak gak gitaw)
Da berapa hari saya asyik minum air laici..
dan bila tiada air laici at uma, mula ar saya mencari-cari...huhu
nie masti da berjangkit ngan Big brother la...dye y slaloo beli so saya pon minum jew la...haha
sedang menikmati minuman tersebut....perghhh memang sedapppp...
tibe-tibe...jeng jeng jeng (series gile! ala2 hantu kak limah balik kampung) haha
saya telah diserang oleh satu penyakit yang amat sakit..
sakit ape lagi..sakit perot la...huhu (padan muke minum la banyak2 lagi)
Sumpah!!! lepaz nie saya
..
..
..
..
..
..
..
..
saya
..
..
..
..
..
..
..
..
saya masih nak minum lagi..
lantaklah sakit perot pon sakit la...
ade kesah!!

bbb : sakit..sakit..

Saya ada penyakitttt

arghhhhhhhhhhhhhhhh!!!!! (jadi hulk jup)
ishh,  nape nie?? da bape ari x ley titow..huuuuhuuuu
makhluk apekah yang menganggu nie (jengjengjeng)...
owg kate law sukar tituw ade penyakit 
ha!! penyakit?? OMG
penyakit  INSOMNIA la..
 Insomnia...!! apa tuh??
la, insomnia  tuh sukar tituw la...(sengal)..
Ini antara faktor INSOMNIA
• Tekanan (stress ke?? no, no, no, nk stress watpe...nti jadi giler)..haha

• Masalah rumah tangga (urm, uma tangga erk?? uma xde lak tangga so??)

• Penceraian (cerai..hahha x tawen lagi ner dew kes penceraian) gatai..)

• Kehilangan orang yang disayangi (no komen..waa da cm artis plak...)

• Berpindah ke tempat baru (nie lg x betul...x pindah mane2 pon..ade jew kat ***)

• Kekurangan zat makanan (terlebih zat da)

• Sakit (saya x sakit..huhu)
jangan wiso...masti ade care nak atasinya..
ha! nie pula CARA MENGATASI
• Elakkan minum minuman beralkohol atau merokok
(x dew maknenye)
• Elakkan tidur dengan perut yang kosong atau terlalu penuh
(haha ner ley tituw law x mamam)
• Jauhi masalah dari tempat tidur anda
(masalah di tempat tidur?? Toink!toink!toink! x phm)
• Jangan memaksa diri untuk tidur
(sbb x paksa la saya x ley tituw nie..huhu)
• Amalkan mandi dengan air suam
(nie boleh diamalkan)
• Membaca bahan bacaan yang boleh membuatkan anda bosan dan mengantuk
(da slaloo wat)
• Dengarkan muzik yang menenangkan fikiran
(pon slaloo)
• Bangun pada waktu yang tetap dan tidur pada waktu yang tetap
(hihi kadang-kadang terlajak gak...ich, ank dare ape nie??)
• Elakkan tidur di siang hari dalam tempoh yang lama
(mmg jenis yang x tituw siang la)
• Jika anda mengambil ubat, semak semula preskripsi ubat-ubatan anda dengan ahli farmasi
(apa??ubat?? argghhh mmg x kan la saya mam..)

so semuanye mmg jauh tersasar...
Alhamdllah saya terselamat dari penyakit INSOMNIA
mudah-mudahan dijauhkan...
kalau bukan penyakit Insomnia, apa yang buatkan saya x boleh tituw??
jgn2 betul x??ade someone yang menganggu...grrrr tatotnye....

bbb : help! help! help!

Sunday, 27 March 2011

::lastly::

Yeay!! akhirnya ciap juge 
cheese cake !!
(haha poyo je)
urmm,Yummy yummy...:)
cheese cake for tea break
with 

My lovely Daddy
My superb Mommy
My sweet Grandma

tapi arn2... 
cian sangat2 at someone tuh....
dye nak mam cheese cake 
tapi
tadi masih x ciap lagi..huuhuu..
awak sorry yea :( 
lambat sikit..
Xpe2! 
next time saya wat kan untuk awak yea..:)
pape pon hati-hati lek cne...
jage diri lelok...
ha! study jgn lupe..
x moe malaz-malaz yea...
saya happy hope awak pon happy..
:: ::
:: ::






bbb : yummy!! + sorry!!

Earth Hour

Malaysia merupakan salah satu Negara yang mengambil bahagian dalam Earth Hour 2011. Tepat pukul 8.30 malam semalam Negara-negara yang terlibat akan menutup semua suis. Anda buat ke? Untuk pengetahuan, Earth Hour telah bermula pada tahun 2007 di Sydney, Australia. Mereka membuat satu kenyataan mengenai perubahan iklim ketika mereka membuka semula suis-suis. Selepas itu, tersebar ke seluruh dunia dengan World Wildlife Federation berusaha untuk mendapatkan struktur dunia yang paling ikon untuk bergabung dengan komuniti mereka untuk menutup suiz (menggelapkan) selama satu jam. 

Earth Hour sebenarnya tidak mempunyai kesan signifikan terhadap pembebasan gas pengambilan tenaga sebenar atau "Greenhouse" yang menyumbang kepada pemanasan global. Hanya merangkumi 1 daripada 8.766 jam dalam setahun. Tentu saja tidak semua orang akan menyertainya. Pelbagai alasan yang akan diberi supaya tidak mahu menutup lampu walaupun hanya memakan masa selama satu jam. Setakat ini ramai yang telah berjanji untuk mengitar semula, menunggang basikal, dan sebagainya tetapi masih ramaikah yang melaksanakannya??

"Terserah kita untuk mencipta kesedaran di kalangan generasi tentang betapa pentingnya untuk melindungi alam sekitar, ekosistem dan untuk membuat mereka sedar dan sensitif terhadap perubahan
 iklim dan aktiviti manusia yang menyumbang terhadap fenomena ini,"
 kata BMRI pengarah Prof Dr Ridzwan Abdul Rahman.


bbb : Earth Hour!

Friday, 25 March 2011

Thanx tell me about ur result..
 I really appreciate 
congrat cz get the good result..
Everything u do, u want,  juz do the best!
hope u will success in ur future..  
god bless u !






bbb : juz smille

Sunday, 20 March 2011

hurrey!

Yeay!!
 smlm tamat suda final exam 4 this sem..
x paya nk tido lewat2.. nk m'hafal-hafal..
suke! suke! suke!
so buley la top up tido..haha!! (xde mkne'y)

aktiviti cuti-cuti y first skali aq buat

* On9
* Masak
* Baca novel



 ha! novel first 2 baru jew start bace..
best gak cite dye..mmg gelak tergolek la..
care la!!
paz abiz bce novel first
sambung plak novel y kedua..
paz y kedua aq x taw nk bce apa dah..haha

Oke la...kepada kohort 8 group 2
Happy Holiday!! :)
Especially, sahabat sebilikku tp lain-lain bantal..haha!
MAS LIANA BINTI MOHAMED SHAFIEI
My lovely sys, 
NAJIAH BINTI PUNIRAN
yang lain-lain...

bbb : camat bercuti!

Thursday, 10 March 2011

,") Saya Suke Sebab Awak Suke (",

Kenangan lalu meninjau di kotak fikiran..Seronok jika ada orang yang sayang kita kan..kita dapat rasa sesuatu perasaan yang kita tidak dapat ungkap dengan kata-kata kalau boleh kita nak biarkan satu dunia nie tahu yang kita bahagia tapi biarlah hati saja yang tahu pun sudah memadai..betul x? Alangkah indahnya jika apa yang diimpikan menjadi kenyataan..boleh ke nak hidup seperti cerita-cerita dongeng? kalau boleh saya pon nak..Ya! mungkin ada orang yang macam tu kat dunia nie..tp hanya segelintir sahaja..Waa bahagia sungguh jika dapat orang macam dalam cerita dongengkan..hihi Tidak seronokkan jika hidup tiada ada onak dan duri. Melalui situlah kita dapat jadikan sebagai pengalaman untuk masa hadapan.. bila diingat balik tentunya akan mengukir senyuman dibibir..


Masa kecik-kecik dulu sampai la sekarang masih berangan-angan nak jadi Puteri...haha gile kan! Macam novel Prince Charming...anda pernah baca?? Jika pernah pasti anda tahu apa yang saya maksudkan..Jika tidak pernah tidak mengapa anda akan bace juga (sebenarnya malas nak cerita). Huh! anda pernah terfikir satu hari nanti orang yang anda tidak sangka-sangka seperti lawan jadi kawan..dari kawan jadi seorang yang begitu penting dalam hidup anda.. hah! pastinya kita merindu saat-saat bersama dengannya..betul x? saya sangat merinduinya...sangat! sangat! sangat! tapi siapa?? (haha biarlah rahsia..:) tidak perlu angankan benda yang tidak mungkin terjadi..cukuplah dengan apa yang ada di depan mata..


bbb : Berbunge-bunge!

Wednesday, 9 March 2011

Hal Dunie la!!

Baru lepas tengok WANITA HARI INI..
haha tajuk hari ini SMS ASMARA...TANDA CURANG??
betul ke? melalui SMS seseorang itu
boleh curang??

Mmg tidak dapat dinafikan zaman sekarang ni semua boleh jadi..
melalui SMS, FB, Twitter, Skype dan lain-lain pon ley jadi isu hangat untuk orang 
yang berkahwin curang.. bukan saja orang yang berkahwin, y belum berkahwin pon masih lagi curang
dengan pasangan masing-masing. Apa sebabnya?? Anda tahu?? Banyak betul persoalan yang
 bermain di kotak fikiran saya..sekarang ini macam sudah jadi trend kahwin pastu 
cerai..benarkah apa kata orang punca utama adalah disebabkan teknologi??
sahihkah punca ini? Tepuk Dada Tanya Hati

Bagi saya, teknologi bukanlah punca utama orang bercerai..kurangnya komunikasi
dalam sesebuah rumah tangga juga boleh menjadi salah satu punca cerai.
Semasa bercinta semuanya nampak manis, macam " dunia ini dia yang punya lah". haha
Disitulah angan-angan Mat Jenin melilau ke kotak fikiran masing-masing.
Bagaimana pula lepas kahwin baru bercinta?? mesti seronok kan..
(macam dulu kala)

Ini apa yang saya baca dalam satu blog Makhluk Allah:

Kaunselor di Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), Suriani Buang, berkata pasangan yang berkahwin pada usia muda lebih terdedah dengan pelbagai cabaran yang jika tidak diatasi boleh menyebabkan keadaan bertambah buruk lagi.


Ya! saya sokong 100% pendapat Kaunselor LPPKN, Suriani Buang. Sekarang ini memang ramai orang kahwin semasa usia muda. Mungkin salah satu sebabnya untuk mengelakkan daripada berlakunya maksiat. Tidak salah untuk kahwin pada usia muda, tetapi mestilah tetapkan matlamat dalam perkahwinan. Si Suami tahu tanggungjawab sebagai seorang suami dan isteri juga mesti tahu tanggungjawab sebagai seorang isteri. Dengan ini sesebuah rumah tangga yang mengamalkannya akan mendapat kebahagian di dunia dan juga akhirat. Dengan dugaan yang menimpa dapat lagi mengeratkan hubungan suami isteri. Kita tidak dapat mengelak suami atau isteri kita supaya tidak melayari laman sosial FB ke mesej ke..Itu hak masing-masing tetapi apa yang penting adalah hati. 


Jika anda hendak tahu lelaki hanya nak "Test Market" je..nk tengok dorang nie masih HOT ke tidak..Itu je..Dalam hati tidak ada niat pon nak curang dengan isteri masing-masing..perasaan cemburu tu Sudah sebati dalam diri  kaum hawa. Memang tidak dapat dipisahkan seperti Irama & Lagu la ( ala2 lagu P.Ramlee) haha .. Bagi kaum hawa yang ada krisis dengan c suami pastinya akan 'cair' hatinya bila ada orang yang sanggup menjadi tempat mencurah segala-galanya..(Yeah! betul tu!) Tidak salah nak cari tempat mengadu tapi biarlah berpada-pada jangan sampai terjerat diri dalam cinta 3 segi(wahh!!)


Pelbagai cara yang boleh kita buat untuk atasi daripada bercerai..Antaranya melalui perbincangan, jika tidak mampu duduk semeja apa salahnya kedua-dua pasangan berjumpa kaunselor. Memang tidak dapat dinafikan jika seseorang itu sedang marah semuanya akan terjadi...Maka timbullah soal cerai berai ini. Urm, janganlah kita bertindak tanpa berfikir panjang, kelak kita yang rugi..Anda juga boleh amalkan ungkapan cinta, sayang, terima kasih dan sebagainya..Akhir kata dari saya..Hargailah pasangan anda dan sabar serta terimalah seadanya diri pasangan anda..pasti kebahagian itu milik anda..Renung2kan :)

kakilapan: I <3 U...U <3 mE...








Exam Oh Exam!!

satu lepas tinggal empat lagi yang  
 perlu ditempuh..huh! chaiyok2!! i cant do it (hah! poyo je)
paper isnin lepas tuh mmg pecah rekod la..
mane x nye tepat 2 jam aq dok dalam MAIN HALL 

gile! gile! gile! 

nasib bek ley jawab..law x mau nanges aq..huhuhu

silap ri bulan banjir tewos UNISEL..:p

tP x pe mgu depan deret paper (oh tidakkk!!)

 paztu cuti la...e2 y d' tunggu2.. (manjang nk cuti je la)

Antara paper2 yang bakal diambil ialah :

 * Mandarin 1

* Sains

* Mathematics

* Children Literature

suke sangat! (gewdik!!) oii mak cik bila ma0 study


study..study..study

on9 jew keje kaw arn...

fB la, blog la, apa la..bla bla bla bla...haha

ich3 bgz sgt la tuhh

da la, malaz aq nk ckp da...

bbb : Gud luck kohort 8 group 2..mMmuuahhxx




Tuesday, 8 March 2011

Itulah Sayang - The Ramlees

ha! ha! ha!
 skunk nie banyak lagu y lame2 telah dbaharukan..kan..kan..?? salah satu'y tiTle di atas tuh la...(",)
1st dgr lagu nie tewosss JATUH ! JATUH ! JATUH ! HATI..
<33




Tanya sama hati apa asal sayang

Adakah tandanya nampak dipandang
Kumbang rayu bunga bulan dan bintangnya
Punya tanda-tanda hubungan mesra


Tanya sama hati pernahkah merindu

Ingat masa lena apa mimpi mu
Masa berjauhan apa nan dikenang
Bila difahamkan itulah sayang


Tanya sama hati apa asal sayang

Adakah tandanya nampak dipandang
Kumbang rayu bunga bulan dan bintangnya
Punya tanda-tanda hubungan mesra


Tanya sama hati pernahkah merindu

Ingat masa lena apa mimpi mu
Masa berjauhan apa nan dikenang
Bila difahamkan itulah sayang


Tanya sama hati apa asal sayang

Adakah tandanya nampak dipandang
Kumbang rayu bunga bulan dan bintangnya
Punya tanda-tanda hubungan mesra


Tanya sama hati pernahkah merindu

Ingat masa lena apa mimpi mu
Masa berjauhan apa nan dikenang
Bila difahamkan itulah sayang
Itulah sayang


 bbb : jOm layan



CERITA RUMAH SEWA BERHANTU RM50 D' SHAH ALAM

Ha! story nie aq amek dari mber aq y post at fB..ciTe nie la Y HOT & kuSyuk ngat dwg bcerita...so skunk aQ da bCe..huhhu mmg seram la wei....




TRUE STORY?

Huhuhuhu seram juga cerita nih.

9 tahun lepas aku dapat sambung belajar di UiTM Shah Alam. Jadi perkara pertama yang perlu difikirkan adalah tempat tinggal sebab aku tidak dapat hostel. Oleh sebab kerajinan & keprihatinan aku dan kawan-kawan,maka dapatlah kami rumah sewa, berdekatan seksyen 2. Berhampiran dengan Wet World [kalau korang tahu la].

Rumah tu banglo 2 tingkat 4 bilik. 3 bilik dekat atas dan 1 bilik dekat bawah. Kami semua berlapan,kiranya 2 orang untuk 1 bilik lah. Aku ringkaskan sajalah, kami masuk rumah tu dengan perasaan berbelah bahagi; gembira, suka, pelik, rimas, takut semua ada.

  • Pertama,tuan umah hanya kutip rm50 saja sebagai deposit dan sewa pertama hanya bayar bila masuk bulan kedua kami duduk rumah tu. Kiranya bulan pertama percuma lah....[?]
  • Kedua,tuan rumah tak bagi kami bawa barang banyak-banyak sebab nanti penat nak angkat balik, terangnya...
  • Ketiga,pokok ara tepi umah tu sangat besar sampai dahannya boleh masuk tingkap bilik atas.
Malam pertama duduk rumah tu kami tidak tidur sebab sibuk punggah dan kemas barang serta layan serta layan dvd korea. Cerita seramnya berlaku semasa hari kedua. Tak payah nak tunggu malam, siang-siang pun kami dah kena kacau. Azmi "dagu" orang pertama kena.

Masa tu baru pukul 10.30 pagi [anggaran aku la], si Azmi ni bangun nak buang air besar. Jadi dia pergilah bilik air di bawah tu tapi ada orang di dalam [sebab pintu tertutup]. Bilik air atas rosak, tuan umah kata nanti dia akan betulkan. Tunggu punya tunggu, tak keluar-keluar orang dalam tandas tu. Jadi Azmi ni memekik la suruh cepat sikit keluar sebab dia tak tahan. Akibat jeritan si Azmi ni, habis satu rumah bangun pergi tengok apa hal. Yang peliknya, kami berlapan semua ada, habis siapa dlm tandas ni? Pintu tandas berkunci siap ada bunyi orang flush jamban lagi. Dalam ramai-ramai ni,Lan seorang saja yg berani sikit [mungkin fasal dia ni keturunan bugis], dia rentap pintu tandas tu sampai terbuka. Tak ada orang tapi daripada kesan yang ada,pintu tu memang dikunci daripada dalam. Akhirnya Azmi tak jadi berak, mungkin sebab takut.

Malam tu kami kena lagi teruk.

Masa aku nyenyak tidur malam tu tiba-tiba ada orang tarik kedua-dua belah kaki aku sampai aku terjatuh katil. Kepala aku terhentak dulu di lantai! Apa lagi,angin la aku sebab ingat budak-budak nak main-mainkan aku tapi bila bangun tak nampak orang pulak. Yang ada cuma Lan yang tengah membuta dekat katil atas. Aku tak rasa Lan yang buat sebab mesti dia tidur mati. Bila aku keluar bilik, aku dengar budak-budak tengah ketawa. Rupanya diaorang tengah layan DVD dekat hall bawah. Aku pun masuk bilik balik sebab masih bingung tapi baru ak perasan masa aku tengah jengah ke bawah tadi aku perasan Lan ada!! Bukan ke tadi aku nampak dia tengah membuta dalam bilik? Ahh sudah. Dengan perasaan berani-berani takut aku tengok atas katil Lan ada bonjol bawah selimut,kiranya macam ada orang lah. Aku tarik kain selimut tu and guess what? Ada batu nisan yang dah retak dan secara automatik bilik aku diselubungi bau hapak dan hanyir yang menusuk.




Masa ni jangan tanya aku lah apa aku buat sebab kalau benda ni jadi dekat korang pun takkan nak tinggal dalam bilik tu lagi betul tak? Aku rasa kaki aku dah tak jejak tanah sebab lari laju sangat. Aku lari keluar bilik tu dan pergi ke hall sebab nak beritahu kawan-kawan aku tapi yang macam haram jadahnya tak ada seorang pun ada dekat hall. Nak tahu man diorang pergi? Semua dah duduk dekat luar rumah! Rupanya awal-awal lagi diorang dah kena kacau. Yang laknatnya, tak ada seorang pun nak kejutkan aku....taik betul diorang ni.

Lepas diorang tenangkan aku, kami berbincang nak buat apa sebab sekarang sudah pukul 3 pagi. Nak minta tolong tok imam,rumah tok imam pun kami tak tahu. Nak minta tolong jiran, kiri kanan rumah kami cina. Akhirnya Salleh ajak lepak restoran Hakim sampai pagi. Bunyinya macam senang tapi masing-masing semua tak pakai baju dan pakai boxer dengan kain pelekat saja. Mahu tak mahu terpaksalah kami masuk rumah tu balik sebab nak ambil seluar, dompet dan kunci motor.

Oleh sebab bilik Bob dan Naim saja yang ada di bawah, maka kami ambil keputusan nak pinjam baju n seluar mereka. Masing-masing takut nak naik tingkat atas. Dompet pun aku tinggal. Masing-masing berpakat guna duit Naim dahulu. Nasib baik kunci motor kami sangkut dekat dinding [tempat penyangkut]. Masa nak keluar dari rumah tu, Wak perasan ada budak perempuan dekat pintu dapur tengah senyum sambil lambai tangan dekat dia. Aku pun terperasan budak tu juga lepas aku tengok muka Wak bertukar pucat lesi. Senyuman budak tu buat aku rasa macam nak terkincit dalam seluar. Kepala lutut aku menggigil sampailah dekat restoran Hakim!

Lepas sampai restoran Hakim, masing-masing sibuk buka cerita termasuk aku sekali lah. Mula-mula Wak cerita, malam tu lebih kurang pukul 12 lebih,dia sibuk download lagu tiba-tiba ada bunyi macam orang baling batu dekat tingkap bilik dia. Bila dia jengah,dia nampak ada seorang perempuan duduk dekat atas pokok kayu ara sebelah rumah tu, pakai baju putih kekuningan dan koyak-koyak dengan rambut panjang. Yang sadisnya,perempuan hodoh tu boleh senyum dekat dia pulak. Wak ni apa lagi terus tutup tingkap dan keluar pergi bilik dia n terus pergi bilik aku lah kononnya. Malangnya, lagi seekor hantu pulak duduk dekat depan pintu bilik dia tapi kali ni hantu budak. Jadi dia ambil keputusan terjun tingkap bilik dia ke bawah. Akibatnya, kaki dia terkehel. Nasib baik tak patah.

Azmi "dagu" pula cerita dia nampak ada budak perempuan lambai tangan dekat dia [yang ini, aku pun kena juga ok]. Aku pasti budak itu bukan manusia sebab dia tak ada kaki! Sam pula cerita dia nampak hantu tu dekat siling umah! Bila buka saja mata, hantu itu betul-betul "eye to eye" dengan dia. Kiranya semua kena kacau lah ni. Dan aku orang akhir sekali cerita. Aku cakap lah dua-dua kaki aku kena tarik masa tidur sampai kepala aku terhentak dekat lantai. Lepas itu aku cakap lah yang aku nampak diorang tengah layan dvd dekat Hall tapi Azmi tiba-tiba menyampuk "Bila masa pulak kami tengok dvd ?". Rupa-rupanya tiada seorang pun yang tengok dvd pagi tersebut! Jadi, siapa yang aku nampak?! Haru betul.....kaki aku yang dari tadi menggigil makin bertambah kuat gigilnya.

Tengah sibuk berborak,aku terbau sesuatu yang kurang enak. Kawan-kawan aku yang lain pun terbau juga. Rupanya Azmi ni tadi dah terkencing dalam seluar sebab takut sangat. Nasib baik malam tu tak ramai sangat orang dekat Restoran Hakim tu. Malu betul! Aku pulak ternampak Sam pakai selipar sebelah lain. Daripada sibuk-sibuk bercerita seram terus jadi cerita kelakar pulak.

Tengah ketawa, baru kami perasan Salleh dengan Naim tak ada bersama kami. Yang ada cuma kami berenam. Aku, Azmi Dagu, Sam banjar,Wak, Bob dengan Lan. Dalam ramai-ramai tu cuma Bob seorang yang bawa HP, jadi kami cuba telefon Naim tapi tak ada orang angkat. Telefon Salleh pula, sama juga tak ada orang angkat. Kemudian Lan ambil HP Bob tu, dia baca apa entah agaknya lepas tu tahu apa jadi? Dengar suara perempuan menggilai! Gila-gila punya ngilai sampai meremang bulu roma aku. Kami berenam terus terdiam. Akhirnya kami sepakat akan tunggu sampai pagi esok baru balik rumah itu semula dan cari Naim dengan Salleh. Lepas dengar suara perempuan menggilai dalam HP tu, tiada seorang pun yang buka mulut sehinggalah subuh!

Pukul 7.30 pagi baru kami blah dari Hakim. Hati aku masih lagi kuat berdebar-debar. Yang lain-lain aku tahulah. Sampai dekat depan rumah, aku tengok pintu rumah dengan pagar terbuka seluas-luasnya. Kalau pencuri masuk ni, memang dia akan kaya sebab laptop, wallet dengan HP kami semua dibiarkan macam itu saja. Bulu tengkuk aku masih lagi meremang. Tak ada seorang pun berani masuk rumah itu dahulu Aku ingat, ada lah 20-30 minit kami duduk tercangak-cangak dekat depan rumah sebab tak berani masuk. Entah macam mana agaknya HP Bob berbunyi.
Hati aku da x sedap. Jangan la kata hantu tu yang telefon masuk umah. Lan angkat. Sebenarnya dalam ramai-ramai, Lan lah yang paling berani tapi kadang-kadang penakut juga lah. Pihak hospital telefon, katanya Naim ada di wad kecemasan hospital Klang. Kemalangan katanya. Pihak hospital kata, ada miss call dari nombor hp Bob, sebab itu dia telefon nombor Bob. Oooo baru aku faham. Yang peliknya Naim kemalangan?

Masing-masing serba salah jadinya. Bingung pun ya juga. Tak tahu sama ada nak melawat Naim di hospital Klang atau cari Salleh yang hilang. Akhirnya kami telefon tuan rumah untuk tengok apa yg patut. Aku dengan Sam pulak pergi hospital Klang tengok keadaan Naim. Kalau memang tenat sangat, aku akan beritahu yang lain suruh datang. Yang lain aku suruh cari Salleh keliling umah, takut-takut dia kena sorok. Kami masing-masing hanya bertawakal. Masa dalam perjalanan ke hospital Klang, aku pun tak tahu Sam pecut sampai berapa tapi hati aku masih lagi kuat mengatakan bahawa perkara ini belum habis lagi.

Sampai hospital,aku terus cari Naim. Sebak sungguh hati aku tengok keadaan Naim yang parah. Kaki dia teruk. Doktor kata kena lenyek dengan kereta atau sesuatu. Kes langgar lari. Naluri aku kuat mengatakan bahawa umur Naim ni tak panjang sebab darah keluar membuak-membuak. Sam tak sanggup tengok, air mata dia berjurai-jurai keluar. Doktor pun cakap Naim ni sudah nyawa-nyawa ikan, tak dapat nak tolong banyak. Aku duduk tepi Naim, dia boleh bercakap lagi tapi sangkut-sangkut. Dia mintak maaf sebab menyusahkan kami. Berulang-ulang kali dia minta maaf tapi aku masih lagi tak dapat tangkap apa yang dia cakap. Akhirnya dia meninggal juga. Aku gagahkan hati aku telefon kawan-kawan yang lain beritahu kematian Naim. Aku tengok Sam terduduk tepi balkoni dengan mata merah sebab nangis banyak sangat. Tak lama lepas itu keluarga Naim datang. Aku tak anggup nak tunggu lagi dan ajak Sam balik Shah Alam.

Sampai dekat rumah, aku tengok ramai gila orang tengah cari Salleh tapi tak jumpa-jumpa. Habis satu umah digeledah. Akhirnya ada orang tua dekat situ minta tolong dengan seorang ustaz. Aku tak ingat apa nama ustaz itu tapi lepas Asar baru kami jumpa Saleeh duduk dekat atas busut belakang rumah. Yang hairannya, sudah 5,6 kali orang cari tapi tak ada pula jumpa dia dekat situ. Tak kisahlah janji dapat jumpa balik Salleh. Kami semua ambil keputusan pindah dari rumah hari itu juga. Kebetulan dekat seksyen 7 [pintu belakang UITM] ada satu rumah untuk disewa, jadi kami pindah situ lah. Barang-barang Naim kami angkut sekali. Terus terang aku cakap, memang aku angin gila tengok muka tuan rumah sebab tak beritahu yang rumah ini "keras".patut lah dia suruh bayar rm50 saja dulu dan tak bagi bawa barang banyak-banyak. Chisss......

Aku demam 3 hari.

Jenazah Naim selamat dikebumikan di Raub,Pahang.

Seminggu lepas Itu,keadaan sudah ok sikit cuma Salleh saja yang sakit-sakit badan. Akhirnya mulut aku tergerak nak tanya Salleh apa yang berlaku sebenarnya sebab sebelum Naim meninggal dia ada cakap dekat aku suruh tanya Salleh satu rahsia. Rupanya masa hari pertama kami masuk rumah tu, Naim dengan Salleh sudah buat hal. Dia cangkul busut dekat belakang rumah tu. Naim pula kuis-kuis dengan kaki dia. Mungkin sebab itu lah kaki dia parah [dalam hati aku lah]. Kemudian Salleh cerita,kn ada malam yg kitorg satu uma kena kacau tu dia dengan Naim pun kena juga. Tapi hantu tu siap kejar diorang sampai dekat jalan. Diorang punya la cuak sampai lari ke tengah jalan. Entah mana datangnya kereta tiba-tiba hentam mereka. Naim tercampak tengah jalan, dia pulak dekat tepi jalan. Datang kereta lain terus lenyek kaki Naim. Lepas tu, Salleh kata dia terus tak sedar apa-apa sampailah kami jumpa dia atas busut tu. Yang peliknya,macam mana dia boleh duduk atas busut sedangkan dia kata dia lari dekat tengah jalan besar? Kenapa Naim seorang yang kena teruk?

Akhirnya aku dapat jawapan sebenar. Tak lama lepas Salleh cerita dengan aku, dia jatuh sakit. Tak tahulah sakit apa tapi 3 bulan kemudian dia meninggal. Keluarga dia sendiri kebingungan sebab doktor pun tak tahu sakit Saalleh. Tapi aku yakin, kes ni ada kaitan dengan busut yang diorang gali tu. Aku dengan geng-geng aku yang lain sempat ziarah arwah Salleh. Paling tak boleh tahan Bob sebab dia roomate dengan Naim. Memang aku tau dia sedih sangat. Yang tak boleh lupa, kami semua menangis masa angkat jenazah Salleh. Rasa sedih sangat masa tu..

Aku, Azmi Dagu, Sam banjar,Wak, Bob dan Lan, semua sekali selamat habiskan pengajian di UITM. Buat Naim dan Salleh, kami tetap akan ingat korang sampai bila-bila. Al- fatihah

Ops..Rumah banglo dekat seksyen 2 itu sampai sekarang ada lagi [agaknya]. Tiap kali aku lalu kawasan situ mesti aku rasa sedih sangat. Lagi satu,masa hari terakhir kami di rumah tu, Wak tertinggal hp dia dekat bilik atas. Jadi pada siapa-siapa yang berani, boleh lah ambil hp tu tapi itu pun kalau korang berani la...nokia 3310

Thead asal LOWYAT



bbb : aQ x nk dok cnie..sggp la mahal janjI aq selamat...:)